Skip to content

Gratis verzending - Voor 11:00 besteld = Vandaag verstuurd naar België en Nederland🛒🏎️ (2 pakketten=€20 korting)

Search
Cart

Artikel: Thuis leren koken & het volgen van kooklessen of workshops

1 Leren koken is het combineren van theoretische kennis en praktijkervaring.

A Leren koken start met het begrijpen & beheersen van de theorie.

Om goed te leren koken, is het noodzakelijk om niet alleen de praktische aspecten van koken te begrijpen, maar ook de theoretische fundamenten te beheersen.

Theorie vormt het fundament de waarop praktijk rust. Het begrip van chemische samenstellingen van ingrediënten en de wetenschap achter kookprocessen geeft een kok de mogelijkheid om niet alleen recepten te volgen, maar ook om ze te begrijpen en aan te passen aan individuele voorkeuren en creatieve interpretaties.

De theoretische aspecten van koken omvatten:

 1. Inzicht in Ingrediënten:

  • Kennis van smaakprofielen, texturen en chemische samenstelling, stelt een kok in staat om creatieve en gebalanceerde gerechten te maken.
  • Het begrijpen van de eigenschappen van ingrediënten helpt bij het voorspellen van hoe ze zullen reageren op verschillende kookmethoden, temperaturen en combinaties.
 2. Kooktechnieken en -processen:

  • Een stevige kennis van kooktechnieken, zoals warm roken, blancheren, sous-vide, braden en stoven, biedt een kok de vaardigheden om de juiste bereidingswijze te kiezen voor elk ingrediënt of gerecht.
  • Begrip van kookprocessen, zoals het emulgeren van sauzen of fermenteren van voedsel, maakt het mogelijk om complexe en smaakvolle gerechten te creëren.
 3. Hittebeheersing:

  • Weten hoe warmte verschillende ingrediënten beïnvloedt, is van vitaal belang. Het voorkomt dat voedsel overgaar, verbrand of onvoldoende gaar wordt.
  • Het begrijpen van de verschillende soorten hitte en (kern-) temperaturen is essentieel om de smaak en textuur te perfectioneren.
 4. Aanpassingsvermogen:

  • Met een stevige theoretische basis kan een kok improviseren en zich aanpassen aan onverwachte omstandigheden in de keuken, zoals veranderingen in de beschikbare ingrediënten of veranderingen in het kookproces door wel 1000 verschillende redenen, zoals tijd,  beschikbaar materiaal, iemand die niet komt opdagen...
  • Het vermogen om snel en effectief te reageren op uitdagingen vereist een diepgaand begrip van ingrediënten, kooktechnieken en -processen.  

Met een stevige theoretische basiskennis ben je in staat om efficiënter gebruik te maken van je tijd in de keuken, waarbij je met vertrouwen en precisie gerechten kunt bereiden. 

B Het omzetten van de theorie in de praktijk, is waar het uiteindelijk om draait

Praktijkervaring stelt je in staat om vertrouwd te raken met de nuances van temperatuur, textuur, en timing. Bovendien krijg je de gelegenheid om de eigen creativiteit te ontplooien en persoonlijke stijl te ontwikkelen.

Het experimenteren met recepten, het aanpassen van smaken en het omgaan met onverwachte uitdagingen in de keuken dragen bij aan het verfijnen van de kookvaardigheden.

Het is dit samenspel tussen theorie en praktijk dat uiteindelijk leidt tot de beheersing van kookkunst en het vermogen om creatief en zelfverzekerd in de keuken te opereren. 

2 Het fenomenaal succes van kooklessen en workshops koken

Kooklessen, workshops koken of kookopleidingen zoals aangeboden in een hotelschool of avondschool voor opleiding tot kok, in steden als Antwerpen, Oostende, Sint-Niklaas, Gent, Kortrijk, Hasselt, Brussel, Mechelen en andere locaties genieten momenteel van een fenomenaal succes.

Het succes van deze kooklessen en workshops getuigt van een gigantische interesse in koken en de wens om culinaire vaardigheden te ontwikkelen. De sterkte van deze kooklessen en workshops ligt hem in het demonstratieaspect. Een demonstratie uitgevoerd door een expert is een doeltreffende leermethode is waarmee je de juiste handelingen nauwlettend kan observeren en vervolgens zelf actief kan uitproberen.

Nuances van de effectiviteit van het volgen van kooklessen of kookworkshops.

Het volgen van kooklessen of workshops koken zijn een zeer effectieve manier om de theorie om te zetten naar de praktijk, het is echter ook belangrijk om enkele nuances te erkennen: 

 1. (Beperkte) Lestijden:

  • Naargelang de duur en intensiteit van de opleiding beslaan de lestijden slechts een beperkte hoeveelheid tijd. Het is de uitdaging voor de deelnemer om tijdens deze tijd alle noodzakelijke informatie te verzamelen, te begrijpen en correct toe te passen. 
 2. Efficiënt omgaan met je tijd en middelen:

  • De echte kracht van een workshop of kookles ligt in het omzetten van de theoretische kennis en principes naar de praktijk. Tijdens de uitvoering verzamel je praktische inzichten, op dit moment ben je echt aan het leren koken.
  • Kooklessen en ingrediënten kosten tijd en geld, je behaalt meer leerrendement als je over een stevige basiskennis beschikt. 
 3. Persoonlijke aandacht:

  • In sommige gevallen kunnen opleidingen overvol zijn, waardoor de beschikbare persoonlijke aandacht door de lesgever beperkt wordt. Hierdoor wordt de verantwoordelijkheid voor het zelfstandig begrijpen en toepassen van de geleerde stof nog groter.

3 Efficiënt omgaan met tijd en geld: Het belang van zelfstudie

Het belang van zelfstudie in deze context kan worden onderverdeeld in twee cruciale aspecten:

A Ter voorbereiding voor de lessen

Met een stevige theoretische basiskennis ben je in staat om efficiënter gebruik te maken van je tijd in de keuken, waarbij je met meer zelfvertrouwen en precisie gerechten kunt bereiden. 

Door voorafgaand aan de kooklessen of workshops koken zelfstudie te verrichten, begrijp je beter wat tijdens de lessen gebeurt. Hierdoor kan je tijdens een kookles gerichtere vragen stellen of een gevorderde techniek proberen waardoor je leerrendement verhoogt.

B Ter uitdieping na de lessen

Zelfs na het voltooien van kooklessen of workshops blijft zelfstudie van onschatbare waarde. Als je serieus bent om beter te leren koken, is het na een kooksessie ook heel normaal om bedenkingen te hebben over hoe het is gegaan, hoe bepaalde technieken verbeterd kunnen worden, of om meer duidelijkheid te zoeken over bepaalde kookprocessen.

Het feit dat je later nog met bedenkingen of vragen zit, benadrukt de dynamiek van het leerproces. Het toont aan dat leren koken niet alleen gebeurt voor de lessen en tijdens de lessen, maar ook erna.

Dit aspect van zelfstudie is een continu proces dat bijdraagt aan een zeer snelle groei en ontwikkeling van culinaire vaardigheden.

4 Zelfstudie is mogelijk met The Cooking Blueprints boekenreeks 

Op dit punt komen "The Cooking Blueprints" in the picture. Onze complete kookboekenreeks biedt een diepgaande kennis van zowel de wetenschappelijke benadering van koken als praktische kooktips. In tegenstelling tot het zoveelste kookboek/receptenboek leggen we je niet alleen uit ‘wat’ je moet doen, maar vooral het ‘waarom’. Hierdoor kun je de logica achter de recepten en processen begrijpen.

 

Deze 4-delige 'Innovation' award-winning boekenreeks legt je de fundamenten van volgende onderwerpen uit:

 1. 🔬 Kooktechnieken
 2. 🌿 Koken met plantaardige ingrediënten
 3. 🥩🐟 Koken met dierlijke ingrediënten
 4. 🍲 Het maken van bouillons, soepen & sauzen

Met behulp van meer dan 1200 op maat gemaakte tekeningen worden ingrediënten, kooktechnieken en fundamentele kookprocessen begrijpbaar uitgelegd. We voorzien je van kooktips en toegepaste recepten om je een uitgebreid arsenaal aan mogelijkheden aan te reiken en een diepgaand begrip van ingrediënten, kooktechnieken en -processen te verkrijgen.

Conclusie

Het balanceren tussen theoretische kennis en praktijkervaring is de sleutel tot het verwerven van meesterschap in de kunst van het koken, waardoor je niet alleen lekkere gerechten kan bereiden, maar ook de logica erachter begrijpt en in staat bent om met vertrouwen en creativiteit in de keuken aan de slag te gaan.

De theoretische aspecten van koken met The Cooking Blueprints in zelfstudie opnemen legt de basis voor een versnelde leercurve bij het volgen van kooklessen en workshops en bevordert een efficiënter beheer van tijd en middelen. 

Naast het volgen van kooklessen, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om thuis te experimenteren en je eigen stijl te ontwikkelen met The Cooking Blueprints als tijdloze culinaire gids.

In tegenstelling tot de tijdelijkheid en persoonsgebondenheid van kooklessen, workshops of abonnementen op digitale kookplatforms, blijft de kennis uit onze boeken steeds toegankelijk.

Het aankopen van The Cooking Blueprints vormt hierdoor een waardevolle & tijdloze investering voor zowel jouw culinaire vaardigheden als voor de mensen om je naaste omgeving.

- William Mathijssen - Praktijkleraar keuken 3e graad hotelschool Gent 

 

Restaurant Commotie (Gent)

Restaurant Sense (Waasmunster)

Restaurant Sensum (Gent)

Restaurant Eyckerhof (Bornem)

Restaurant Karel De Stoute (Gent)

Restaurant Elders (Gent)

Restaurant Vol-Ver (Kortrijk)

Hostellerie Lesco (Wetteren & Mechelen)

Restaurant Lys d'Or (Gent)

Restaurant Atelier Maple (Antwerpen)

Restaurant Jerom (Antwerpen)

Restaurant Horseele (Gent)

Meat heat (Harelbeke)

Pizza & friends (Lovendegem)

Restaurant De Pastinaak (Gent)

Messen Huyghe (Gent)

Hotelschool Ter Duinen (Koksijde)

Restaurant John Dory (Gent)

Restaurant Goeste (Poperinge)

Restaurant Den Heksestoel (Heuvelland)

Brasserie Boulevard (Sint-Martens-Latem)