Skip to content

Gratis verzending - Voor 11:00 besteld = Vandaag verstuurd naar België en Nederland🛒🏎️ (2 pakketten=€20 korting)

Search
Cart
(Professioneel) Leren koken is toegankelijk voor Iedereen

Leren koken is toegankelijk voor iedereen.

1. Goed leren koken is van levensbelang!

Ik denk dat het goed leren koken een essentieel aspect is om je als persoon meer compleet te voelen. Aangezien eten een cruciaal onderdeel is van ons dagelijks leven en een basisbehoefte, draagt het beheersen van kookkunsten aanzienlijk bij aan onze algehele volledigheid als mens.

Daarnaast is het voor mij ook een pure uiting van liefde, zowel voor jezelf als voor je dierbaren. Het bereiden van iets waar iemand echt naar verlangt, op de perfecte manier, brengt immense voldoening met zich mee, en het plezier dat je anderen geeft, komt uiteindelijk ook bij jou terug. Het is een prachtige manier om voldoening van je inspanning te krijgen en de band met de mensen om je heen te versterken.

2. Goed leren koken: Waar te beginnen?

Het begint allemaal met een solide basiskennis. Van beginner tot hobbykok tot professional is het cruciaal om de basisprincipes van ingrediënten, kooktechnieken & -processen te begrijpen. 

The Cooking Blueprints laten je begrijpen waarom koken een kunst is die je met precisie kunt beheersen. 🙌 

3. Leren koken als een chef: Geheimen van de professionele kok

Als praktijkleraar koken in hotelschool Gent, begrijp ik heel goed de meest voorkomende uitdagingen waarmee beginners te maken krijgen en de inzichten en vaardigheden die nodig zijn om te leren koken op het niveau van een chef. 

Dankzij mijn achtergrond en ervaring in zowel de culinaire als wetenschappelijke wereld, ben ik in staat geweest om deze boekenreeks te schrijven. Jarenlang heb ik mijn ervaringen, bedenkingen en ideeën zorgvuldig vastgelegd, en deze vervolgens op een gestructureerde en begrijpelijke wijze gepresenteerd.  

Ik geloof dat kennis toegankelijk moet zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in het verfijnen van hun culinaire vaardigheden en het verkennen van de wetenschap achter het koken. Door deze boeken voor iedereen beschikbaar te stellen, hoop ik ook een positieve impact te hebben op kookliefhebbers en aspirant-chefs buiten hotelschool Gent.

3. Een goede basiscursus koken voor beginners & een uitdiepingscursus voor gevorderden: Elk aspect uitgelegd. 

In tegenstelling tot het zoveelste kookboek/receptenboek leggen we je niet alleen uit ‘wat’ je moet doen, maar vooral het ‘waarom’. Met behulp van meer dan 1200 op maat gemaakte tekeningen worden ingrediënten, kooktechnieken en fundamentele kookprocessen begrijpbaar uitgelegd.

Onze 4-delige award-winning boekenreeks biedt diepgaande kennis, niet alleen voor beginners, maar ook voor gevorderden. We behandelen:

 1. 🔬 Kooktechnieken
 2. 🌿 Koken met plantaardige ingrediënten
 3. 🥩🐟 Koken met dierlijke ingrediënten
 4. 🍲 Het maken van sauzen
We voorzien je van kooktips en toegepaste recepten om je een uitgebreid arsenaal aan mogelijkheden aan te reiken.

  Door de kennis uit deze boekenreeks te beheersen, kun je met zelfvertrouwen de keuken betreden en elke kooksessie transformeren tot een moeiteloos succes. 

  4. Kooktip van de eeuw: De kwaliteit van je ingrediënten bepaalt de kwaliteit van het gerecht.

  Je kan niet verwachten dat je van slechte kwaliteit, een subliem gerecht kan maken. Om het met een Engelse uitdrukking of twee te zeggen "average stays average" of "A piece of shit stays a piece of shit" Investeer in ingrediënten van hoge kwaliteit. 

  Het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten verbetert zonder veel moeite de kwaliteit van je gerechten. Hun versheid en optimale oogstmoment zorgen voor rijkere smaken en texturen. Bovendien verminder je de ecologische voetafdruk, stimuleer je de lokale economie,

  Het selecteren van kwalitatieve ingrediënten maken een wereld van verschil in de smaak en niveau van je gerechten. 

   

  5. Het belang van kwalitatief materiaal.

  Naast het opbouwen van een solide basiskennis en het selecteren van topproducten, beschouw ik een goed uitgeruste keuken als de volgende essentiële stap naar het ontwikkelen van verfijnde kookvaardigheden.

  Hoewel ik geloof dat koken niet per se ingewikkeld hoeft te zijn, ben ik ervan overtuigd dat het hebben van het juiste materiaal je in staat stelt om unieke texturen en smaken te creëren en de workflow in de keuken aanzienlijk efficiënter en plezieriger maakt. 

  De kwaliteit van het materiaal heeft een aanzienlijke invloed op het eindresultaat. De metaalsoort die je bijvoorbeeld gebruikt bij het bakken van vis, vlees of groenten in een pan maakt echt een verschil. Moderne kooktechnieken zoals sous-vide koken vereisen ook gewoon kwalitatieve toestellen om optimaal uit te voeren.

  6. Vakmanschap is je ingrediënten en kooktechnieken begrijpen.

  Zoals ik al zei, geloof ik dat koken niet per se ingewikkeld hoeft te zijn. Ik vind het een enorm plezier om te koken op een houtvuur, gebruikmakend van een paar roosters en een handvol potjes. De authentieke ervaring van koken op een open vuur, daar geniet ik van! Deze minimalistische benadering onderstreept de kracht van vakmanschap en eenvoud, waarbij de essentie van de ingrediënten en de kooktechnieken naar voren komen. Het begrijpen van deze twee aspecten is onmisbaar wil je deze pure stijl van koken meester worden.  

   

  7. Beter leren koken: Oefening baart (culinaire) kunst.

  Net als bij elke vaardigheid is consistentie de sleutel. Blijf oefenen en experimenteer met verschillende ingrediënten en technieken. Gebruik de tips en kennis die we je bieden om je kookvaardigheden te verbeteren. Het verfijnen van je kookkunsten vraagt om tijd en toewijding, maar de vreugde en voldoening die voortkomen uit elke succesvolle maaltijd maken het alle inspanningen waard.

  Conclusie:

  (Professioneel) Leren koken is toegankelijk is voor iedereen, Met de kennis van The Cooking Blueprints, kwaliteitsvolle ingrediënten en het juiste materiaal, kan je binnen de kortste keren een overheerlijke maaltijd op tafel zetten voor jezelf en de mensen die je dierbaar zijn. Koken is...begrijpen, maar koken is ook liefde ❤️ 

  -William Mathijssen - Praktijkleraar keuken 3e graad hotelschool Gent